Under ytan med Baltacar

27 augusti 2019 15:08

EU-projektet BALTACAR – Baltic History Beneath the Surface – avslutas inom kort. Syftet med projektet har varit att lyfta fram och tillgängliggöra det maritima kulturarvet och visa på dess potential som besöksmål.

– Tanken har varit att såväl sportdykare som icke-dykare ska få chansen att besöka Östersjöns välbevarade skeppsvrak, berättar projektledare Pernilla Flyg, Statens maritima och transporthistoriska museer.

I Sverige har tre vrak i kulturreservatet Dalarö skeppsvraksområde söder om Stockholm tillgängliggjorts: Anna Maria, Jutholmsvraket, Dalarövraket/Bodekull. Det har främst skett genom 3D-dokumentation.

Haninge kommun, som också är med i projektet, har låtit ta fram ett utställningskoncept knutet till deras långsiktiga arbete att utveckla Dalarö dykpark.

– De har också underlättat för sportdykare att etablera företag för dykturism, berättar Pernilla Flyg.

Den finska delen av projektet har utvecklat en dykpark utanför Helsingfors, där vraket efter linjeskeppet Kronprins Gustav Adolf ligger, som sjönk 1788. Vid Hangö och Kimitoön i sydvästra Finland har fem vrak efter handelsskepp från 1600- och 1800-talen, tillgängliggjorts.

I Estland har projektet arbetat med att skylta och anlägga bojar vid sex vrak från första världskriget. De ligger i öppet hav runt öarna Ösel och Dagö.

Den 21 till 23 augusti hade EU-projektet Baltarac sitt sista projektmöte och slutseminarium på Ösel, Estland. Deltagarna kom från Estland, Danmark, Finland, Sverige med flera länder.

Baltacarprojektet har pågått sedan 2017 tillsammans med olika projektpartners i Sverige, Finland och Estland:

1) National Heritage Board of Estonia (EST) - Lead Partner

2) Museiverket/Museovaristo (FIN)

3) Statens maritima och transporthistoriska museer (SWE)

4) Adrianto OÜ (EST)

5) Aalto Group Oy (FIN)

6) Haninge kommun (SWE)

7) NGO West-Estonia Tourism (EST)

Associerad partner:

Kulturbyrån, Ålands landskapsregeringen (FIN)

Bild: 3D-modell av vraket efter 1600-talsfartyget Bodekull framtagen inom ramen för Baltacar. Modell sammansatt av marinarkeologerna på Statens maritima och transporthistoriska museer.