Fiske på vrak en risk

08 februari 2021 11:02

Bottentrålning utgör en stor risk för vrak och andra lämningar. En ny rapport visar att fler än 600 kända forn- och kulturlämningar är i fara. Nu ska fiskare, sportdykare, sjöfart och fisketurism få information om vårt unika kulturarv.

För första gången finns nu en översiktlig bild av fiskets påverkan på vrak i svenskt vatten. Riksantikvarieämbetet och Havs- och vattenmyndigheten har med bidrag från Vrak – Museum of Wrecks tagit fram en rapport. Flera aspekter spelar in och påverkar det som sker; fiskemetoder, EU-regler, olika lagar – och kunskapsbrist.

– Till skillnad mot oseriösa dykare som medvetet förstör och ödelägger vrak, så är det mer av misstag och okunnighet som de förstörs av yrkesfiskare, säger Göran Ekberg, marinarkeolog vid Vrak.

Fisk dras till vrak där de får skydd. Det kan därför vara lockande för fiskare att gå nära vrak, även om de vet att trålen lätt kan fastna. Många fiskare använder sig av ekolod och kan närma sig vrak – eller undvika det. Även vid bärgning av trålar, spökgarn och skräp är det lätt att de skadas. Eller vid en vanlig ankring.

Flest vrak finns längs västkusten och i södra Östersjön – och där är också trålfisket som mest intensivt.

–  Jag har sett bilder på trålskadade vrak utanför Skåne och Öland, ibland sitter trålnät fast i vraken, säger Mikael Fredholm marinarkeolog på museet.

Att märka ut vrak på sjökort eller med bojar – eller ha dyk-, fiske- och ankringsförbud vid vrak är några åtgärder som rapporten föreslår. Men det kräver lagändringar.

I ett första steg tas nu ett informationsmaterial fram för svenska och internationella yrkesutövare till havs.

Läs rapporten Fiskets påverkan på det marina kulturarvet extern länk (pdf)