Stoppa plundringarna

06 februari 2020 11:02

Ett keramikfat försvinner vid ett vrak vid Dalarö under perioden 3 december 2018 till 15 juni 2019.

Plundring och förbjuden dykning på kulturhistoriskt värdefulla vrak har blivit ett allt större problem de senaste åren. Statens maritima och transporthistoriska museer bjöd nyligen in viktiga samarbetsparter för att diskutera hur vi ännu bättre kan övervaka och skydda kulturarvet under vattnet.

Det var en kraftsamling när länsstyrelserna, Riksantikvarieämbetet, Kustbevakningen, Nationella operativa avdelningen vid Polisen, Sjöpolisen, Marinen, Statens maritima och transporthistoriska museer och Vrak – Museum of Wrecks* samlades under en dag för att diskutera roller och ansvarsfördelningen för att förhindra skadegörelse och plundring av vrak och andra lämningar under vattnet.

Med relativt små förändringar finns det stora möjligheter att skapa ett förbättrat nationellt system för övervakning och skyddstillsyn av särskilt känsliga och kulturhistoriskt värdefulla vrakplatser.

Under dagen talades det om vikten av kunskapsspridning, utbildning och en förhöjd närvaro till havs så att människor blir medvetna om detta för många okända kulturarv. Samtliga medverkande var överens om att ett gemensamt samarbete kommer ge ett långsiktigt och hållbart skydd och bevarande av kulturhistoriska lämningar under vatten.

*Vrak – Museum of Wrecks ingår i myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer.