Trålning i Östersjön

15 april 2020 16:04

Foto: Jim Hansson

Hur trålning påverkar havsbotten undersöks nu av Stockholms universitet tillsammans med Vraks marinarkeologer. Genom dykningar kan de dokumentera spåren av trålning i Östersjön. I samarbeten med andra forskare kan Vrak få mer kunskap om hittills okänd natur och kultur på Östersjöns botten.

I syfte att få veta mer om fisketrålning på Östersjöns botten begav sig i förra veckan Vraks marinarkeologer tillsammans med biologer och geologer vid Stockholms universitet ut i södra Stockholms skärgård. I vattnet utanför den marina fältstationen Askölaboratoriet undersökte och dokumenterade de trålspår.

Med hjälp med film- och fotodokumentation och provtagningar nere på botten vill forskarna se vilken effekt trålning har på Östersjöns botten och vattnet. Hur länge spåren finns kvar och om giftigt sediment rörs upp i vattnet.

- Det finns en stark koppling till vårt område, eftersom fisk ofta finns nära vrak, berättar marinarkeolog Jim Hansson som var med och dök. Trålskador på vrak är därför sannolikt inte ovanligt.

- Det verkar som att sedimenten döljer spåren på bara ett och ett halvt år. Man kan därför tänka sig att många vrak ligger dolda under sjöbotten. Hur spännande är inte det i så fall? säger Jim Hansson glatt.

Nästa gång dessa forskare möts är det kulturarvet som står i fokus. Både den så kallade Vasagropen, där skeppet Vasa hittades och havsbotten mellan Skeppsholmen och Kastellholmen mitt i Stockholm ska undersökas tillsammans med Vraks marinarkeologer. Ny kunskap som både Vasamuseet och Vrak kommer att berätta mer om framöver.