Osmundvraket – ny historisk pusselbit

28 maj 2020 15:05

Foto: Jim Hansson Vrak/SMTM

Ett välbevarat skeppsvrak från Gustav Vasas tid hittades för två år sedan vid dykningar i Stockholms mellersta skärgård. Det ålderdomligt byggda skeppet ligger tungt på botten med en unik last av s.k. osmundjärn. Nyligen avslutade Vrak – Museum of Wrecks dykningar och provtagningar av det så kallade Osmundvraket och hoppas nu kunna bidra med ny kunskap om järnhandeln och svensk historia.

Skeppet, som ligger på 30 meters djup i Stockholms mellersta skärgård, väckte uppståndelse när det upptäcktes för två år sedan. En av masterna, stormasten på det välbevarade vraket står fortfarande på sin plats och pekar mot ytan. Vraks marinarkeologer undersökte vraket nyligen och fann troligen en tredje mast och en last av hela 50 tunnor med osmundjärn, vilket är mycket uppseendeväckande. Tidigare har endast enstaka fynd av osmundar gjorts.

Gammalt skepp med unik last

Ett fåtal vrak med osmundjärn i lasten har påträffats i Östersjön, och Osmundvraket är det första på svenska vatten. Skeppet har medeltida nordiska drag men är troligen från första hälften av 1500-talet och kan vara av skeppstypen holk. Holk var en benämning på de största handelskeppen som även konkurrerade med koggarna under en period. Verktyg och köksredskap har påträffats ombord. Bland annat står en stor koppargryta fortfarande i den murade spisen.

- Aldrig tidigare har man hittat såhär mycket av det betydelsefulla osmundjärnet på en och samma plats i Sverige, berättar Jim Hansson, en av de marinarkeologer från Vrak – Museum of Wrecks som nu arbetar med att undersöka Osmundvraket.

Undersökning som visualiserar vraket

Förutom tunnorna med osmundjärn har prov tagits av innehållet i andra tunnor med okänt innehåll. Marinakreologerna filmade skeppet noga och nu skapas en tredimensionell bild av vraket som ska visas i det nya museet Vrak – Museum of Wrecks.

De har även tagit prover för att åldersbestämma skrovet med hopp om att se när och var skeppet byggdes. Trätunnorna med osmundar är sedan tidigare undersökta och de är från 1540-talet och träet växte i Baltikum.

Resultaten väntas kunna skriva om Sveriges järnhistoria. Förhoppningsvis kan undersökningen bidra till att vi får reda på hur skeppen såg ut som seglade med osmundjärn, och till vilka hamnar i Europa som man exporterade detta mytomspunna ämnesjärn.

Internationellt samarbete

Undersökningen ska ligga till grund för en större undersökning som planeras till 2021 i ett internationellt samarbete med polska och tyska marinarkeologer och forskare.

Dykningarna har varit möjliga tack vare stöd av Prytziska fonden vid Jernkontoret. Vrak, som är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer, samarbetar med Jernkontoret och Stockholms universitet – Institutet för biokemi och biofysik.

Mer om Osmundvraket

Plundring av vrak oroar

Marinarkeologer från Vrak upptäckte förra året att Osmundvraket hade utsatts för plundring. Att allt fler vrak i Östersjön plundras oroar dem.

Läs mediers rapportering