Örlogsskepp på spåren

22 april 2021 17:04

Foto: Patrik Höglund Vrak/SMTM

Karlskrona planerar att öppna en dykpark nästa år. Vrak – Museum of Wrecks marinarkeologer är just nu på plats och undersöker de vrak som ska ingå. Det visar sig vara vrak av skepp av flera olika storlekar. Väldigt stora örlogsskepp till mindre fartyg som alla seglat i flottan som nu ligger sänkta i vattnet utanför staden. Sportdykare och andra turister kommer att få en fantastisk upplevelse.

I höstas påbörjades undersökningarna av det område med flera vrak som ska ingå i en dykpark i Djupasund utanför Karlskrona. Vraks marinarkeologer har i veckan återupptagit dykningarna och blev glatt överraskade.

- Vi har haft fantastisk sikt och sett riktigt häftiga vrak, berättar marinarkeolog Jim Hansson entusiastiskt.

Nya fynd

Djupasund är en viktig farled in till örlogsstaden och numera världsarvet Karlskrona. Marinarkeologerna kan se hur det med flit sänkts skepp och anlagts spärrar under flera perioder från 1780-talet fram till mitten på 1800-talet i sundet mellan Sturkö och Tjurkö.

Av arkivmaterial visste marinarkeologerna att bla. en av skeppsbyggare Chapmans linjefartyg Wasa var sänkt i Djupasund.. Men de har dokumenterat ytterligare relativt intakta vrak av örlogsskepp från både 1600- och 1700-talen av olika karaktärer.

- Vi har sett flera riktigt stora skepp. Fem kände vi till, men vi har upptäckt ytterligare ett vrak och någon form av anläggning, fortsätter han.

Utländskt hot

Mellan 1810–1812 låg stora delar av den brittiska flottan stationerad kring Hanö i bukten utanför. Östersjöhandeln var storpolitik.

- Tänk när engelska flottan hotfullt låg utanför Karlskrona. Vi kan avläsa spår på botten hur de skraja stadsborna täppt till sundet, säger han och skrattar.

Berättelser till ytan

Veckans dokumentation av vraken jämförs med historiskt arkivmaterial. Tillsammans med analys av de prover som tagits kan vi snart få veta vilka fartyg som ligger på havets botten.

- Vi kommer att ha massor av spännande berättelser att lyfta upp till besökarna i och vid dykparken, avslutar Jim Hansson.

Karlskrona kommuns projekt Världsarvets g(l)ömda vrak leder arbetet med dykparken, med finansiering från Region Blekinge och Länsstyrelsen i Blekinge.

Se filmen om Karlskronas dolda försvarsverk och undersökningarna vid Djupasund

Läs mer om dykparken och varför skeppen är sänkta i Djupasund