Gribshunden utforskas

15 september 2020 10:09

""

Ring från en ringbrynja – med tillverkarens signum. Foto: Morgan Olsson, Blekinge museum.

Förra året var utgrävningen av det danska örlogsfartyget Gribshunden utanför Ronneby i Blekinge en stor nyhet. Det senmedeltida fartyget lockade forskare från tolv olika länder, och ett amerikanskt filmteam filmade för en dokumentär. Skeppet är likt den skepptyp som Christofer Columbus seglade till Amerika med, och av dem finns inget kvar. Vrak ringde upp Marcus Sandekjer, museichef på Blekinge museum för att höra vad som nu sker i projektet.

Fjolårets utgrävning skedde på 9 meter djup i vattnet utanför Ronneby. Ett schakt av det sönderfallna Gribshundsskeppet undersöktes och vraket scannades. Det visade sig att utgrävningen prickat in köksregionen, byssan, på skeppet. De föremål som nu studeras är bland annat tunnor som kan ha innehållit öl eller mat, en ringbrynja som går att härleda till sin tillverkning och en fin dryckesstånka i trä.

Dessutom fann man delar av armborst och någon form av skjutvapen, säger Marcus Sandekjer, som inte vill avslöja mer innan forskarna kommer med sina resultat.

Han fortsätter att berätta om de två olika delarna i Gribshundsprojektet, en musei- och en forskningdel.

Museet i Ronneby

Ett vackert trähus i Ronneby brunnspark har under året gjorts om till projektkontor, med en tillhörande utställning. Här levandegörs historien om Gribshunden med bilder och filmer. Det pågår nu en process som ska möjliggöra att ett nytt museum byggs i Ronneby, där Gribshunden blir huvudattraktionen. Museet uppskattas kosta 150 miljoner att bygga, men då kan också den medeltida staden Ronneby stoltsera med ett besöksmål om ett helt unikt vrak, som berättar om en tidsepok som inte visas i så stor utsträckning på andra museer i landet.

En vänförening som lobbar för det nya museet har bildats, ledd av ordförande advokat Peter Althin, som har sina rötter i Blekinge.

Forskningsresultaten

Medan föremålen finns hos - och hanteras av - Blekinge museum så är det främst Lunds universitet som bedriver forskningsarbete, lett av arkeologiforskaren Brendan Foley. Flera vetenskapliga artiklar är att vänta och de som redan publicerats har uppmärksammats långt ut i världen. Senast den om Atlantstören som skulle blivit festmat om bara fisken kommit iland den där ödesdigra dagen då Gribshunden sjönk.

I och med coronapandemin så ställde vi in årets planerade dykningar, berättar Marcus Sandekjer. Men det har också lett till att förra årets fynd, ett 60-tal föremål från ett schakt i vraket, har kunnat analyseras mer noggrant.

Varken nationella eller internationella forskare har kunnat resa till Ronneby, men delvis har ändå arbetet inom projektet kunna fortgå. Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola kommer inom kort att släppa en dykrapport om skeppets konstruktion, och om forskningsläget så här långt i projektet, något som kan intressera många. Den vrakdel på

Gribshunden som blivit mest känd är skeppets främre balk i form av en grinande figur, det så kallade Gribshundsmonstret. Marinarkeolog Niklas Eriksson Stockholms universitet har nyligen skrivit om Gribshundsfigurens symbolspråk.

Så det finns flera spännande berättelser från 1400-talet att vänta, och den vetenskapliga filmdokumentären om det unika vraket väntas komma nästa år.

Lite historik

Kung Hans av Danmark, som också var kung i Norge, var med Gribshunden och andra fartyg, på väg till Kalmar för att även bli Sveriges kung. När de 1495 anlände Ronneby började Gribshunden att brinna och sjönk med de dokument som skulle ha skrivits under. Det kom att dröja ytterligare två år innan kung Hans blev krönt till Johan II av Sverige.