Fler dykparker i Östersjön

07 oktober 2020 12:10

Foto: Jim Hansson.

Intresset för Östersjöns vrak och marinarkeologi är stort och därför får Sverige allt fler dykparker. Just nu planeras för en sådan i Karlskrona, där marinarkeologer från Vrak – Museum of Wrecks är och dyker under två veckor. I Djupasund, mellan Sturkö och Tjurkö, görs en marinarkeologisk förundersökning som kan leda till en dykpark och turistattraktion 2022. Karlskrona kommuns projekt Världsarvets g(l)ömda vrak leder arbetet.

Under 1780-talet sänktes avsiktligt skepp för att bygga en spärr vid inloppet till Karlskrona. Vraken är kulturhistoriskt viktiga men i dag osynliga och otillgängliga delar av världsarvet.

- Karlskrona är fullt av vrak efter skepp som deltagit i sjöslag, men som klarat sig undan och seglat vidare. När det inte längre var lönsamt att reparera dem återanvändes de exempelvis som utfyllnader i kajer eller som en del av försvaret genom att spärra inlopp - ett tidigt återvinningstänk, berättar Petra Stråkendal, Länsstyrelsen Blekinge.

Vrak ska identifieras

Flera av vraken är redan attraktiva dykmål, men med stor utvecklingspotential. Ett av dykmålen är Djupasund strax utanför Karlskrona, där undersökningar nu har påbörjats som en grund för att skapa en säker dykpark.

I Djupasund finns en spärr av vrak som var en viktig del av försvaret av Karlskronas örlogsbas. Flera av vraken är kända, men inte alla.

- Dykningarna ger oss en unik möjlighet att dokumentera och identifiera flera av den svenska örlogsflottans fartyg som vi vet väldigt lite om, säger Jim Hansson, marinarkeolog på Vrak.

Viktig del avvärldsarvet

Ett av målen med projektet Världsarvets g(l)ömda vrak är att lyfta fram vraken ur Karlskrona skärgårds djup och göra historierna kring dem tillgängliga. En viktig del av världsarvet lyfts fram, vilket bidrar till helhetsbilden av Karlskronas maritima historia.

Planerad invigning 2022

Dykningarna i Djupasund pågår i två veckor. Dykparkens invigning är planerad till 2022, i samband med Marinens 500-årsjubileum. När dykparken står färdig kommer dykande besökare bli guidade bland vraken på havets botten av vägvisare och skyltar.
Projektägare är Karlskrona kommun, med finansiering från Region Blekinge och Länsstyrelsen i Blekinge.