Dykpark utvecklas i örlogsstaden Karlskrona

09 december 2019 16:12

Foto: Jim Hansson, Vrak/SMTM

Flera års arbete med att skapa en dykpark utanför Karlskrona ser nu ut att få resultat. Nyligen gick Region Blekinge in som delfinansiär och dykparken kan förhoppningsvis ta emot sina första besökare under 2021.

Länsstyrelsen i Blekinge kom för flera år sedan med ett initiativ att skapa en dykpark vid de vrak som ligger lättillgängligt utanför Karlskrona. Redan nu finns en plats kallad Vrakkyrkogården som ska ingå, men dykparken ska även inkludera andra viktigt maritima land- och sjömärken inom det som idag är världsarvet örlogsstaden Karlskrona, och som en gång var en av Sveriges viktigaste hamnar och varv.

– Vrak triggar, och vi vill utifrån vraken med hjälp av ritningar, kartor, föremål, platser, byggnader och personer delge berättelser om allt spännande som döljer sig på havets botten, säger en entusiastisk Petra Stråkendal, antikvarie och marinarkeolog på länsstyrelsen, som varit med från att de första tankarna uppstod.

Vraken är många och ibland bara en brädhög som behöver en tolkning,

– Vi vill lyfta både nya och gamla berättelser som finns på land och i vattnet i världsarvet. Det kommer ske via en webbsida, broschyr och skyltar som sätts upp längs vattenbrynet, för icke-dykare och nere under vattnet för dykare.

Mycket att berätta

Till exempel ska den nya dykparken berätta om det allra första örlogsskeppet som byggdes i Karlskrona, örlogsfartyget Blekinge och som nu ligger på botten av Örlogshamnen. Där råder dykförbud, och då berättas denna historia istället i det första skeppsvarvet som ingår i Världsarvet.

Båtturer och utbildning av guider är något som förhoppningsvis kan utvecklas framöver. Samt att med digital teknik kunna visa och berätta mer om vraken.

– Denna satsning ligger helt i linje med kulturmiljöarbetet som ska arbeta för att bevara och utveckla. Dessutom vill väva in barnperspektiv och tillgänglighet.

Samarbetet inkluderar även näringsliv och småföretagare. De kan utveckla produktpaket som inkluderar båtfärder, kost och logi.

– Karlskrona har när dykparken står klart en ny destination och kan förlänga turistsäsongen i och runt Karlskrona, avslutar Petra Stråkendal.

Fakta

• Karlskrona kommun är projektägare för dykparken i Karlskrona i samarbete med Länsstyrelsen Blekinge och Region Blekinge.
  • Under flera år byggdes nära 500 fartyg i Karlskrona.
  • Upp till runt sextio avsiktligt sänkta vrak finns i anslutning till världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.