Spännande vrak i bokform

20 januari 2020 15:01

""

Baltacar-projektet vill få kulturturister att upptäcka och lära sig mer om Östersjöns sjunkna kulturarv. Nu har den avslutande boken kommit som riktar dig till både dykare och icke-dykare.

Det EU-finansierade projektet Baltacar har mellan 2017– 2019, tagit fram kunskap och berättelser för dykare – och icke-dykare – om Östersjöns vrak och lämningar. Resultatet av detta arbete kommer nu i bokform, Baltacar – Baltic History Beneath Surface.

Här går att läsa om delar av Östersjöns sjöfartshistoria och vad faror som krigsföring, hårt väder, konflikter och mänskliga misstag kunde leda till. Här finns även beskrivningar av upptäckter som inte går att göra genom att stanna på torra land. Några vrak tillgängliggörs genom 3D-modeller.

Ett övergripande syfte med Baltacar-projektet är att öka kunskapen och tillgängligheten för vraken i Östersjön. Genom att dela spännande kunskap och berättelser tror vi att vi kan bidra till att förhindra plundring och skador av dessa världsunika och välbevarade skeppsvrak. På så vis kan fler generationer få möjlighet att ta del av detta hemliga kulturarv.

Baltacar är ett samarbete mellan Estland, Finland och Sverige, där Vrak/Statens maritima och transporthistoriska museer varit en av de svenska parterna.