Kronans 107:e bronskanon funnen

16 juli 2019 14:07

Vid sommarens marinarkeologiska undersökning vid regalskeppet Kronan utanför Öland påträffades en tidigare okänd bronskanon. Därmed är 107 av de 110–114 bronskanoner skeppet en gång hade funna. 60 bärgades redan på 1680-talet med dykarklocka! Kronan är det vrak i världen som har flest bronskanoner bevarade.

Kalmar länsmuseum har under två veckor undersökt och grävt vraket av regalskeppet Kronan utanför Öland. Två tidigare upptäckta kanoner har i sommar frilagts, och det var då som marinarkeologerna påträffades ytterligare en kanon i anslutning till den ena. Det betyder att 47 kanoner är funna sedan upptäckten av vraket 1980. Endast 3–7 kanoner saknas av de som en gång fanns ombord.

Bronskanonerna är inte vilka som helst. De är valda med omsorg – och museiföremål i sig.

- Samtliga funna kanoner är tillverkade innan Kronan byggdes, och hälften av dem är troféer som tagits i samband med svenska segrar, berättar Lars Einarsson, projektledare för Kronanundersökningarna.

Ett annat syfte med årets undersökning av Kronan var att fotografera vrakets skrovkonstruktion för att kunna visa Kronan i 3D.

I år är det 39:e året som Kronan undersöks. 1980 lokaliserades vraket av regalskeppet Kronan utanför Ölands sydspets. Upptäckare var Anders Franzén – som även upptäckte Vasa – tillsammans med tre medarbetare. Sedan 1981 är Kalmar läns museum huvudman för undersökningarna av Kronan.

- Nu vore det på tiden att regalskeppet Kronan får ett eget museum, säger Lars Einarsson.

Ett eget rum där regalskeppet, dess berättelse och lämningar kan visas.

- Kronan är ett kulturellt varumärke som lockar en stor publik, menar Lars Einarsson.

Foto: Kalmar länsmuseum.